Pijnverzachting door ontspanning

Home » Pijnverzachting en omgaan met pijn » Pijnverzachting door ontspanning

Of lichamelijke en geestelijke ontspanning de pijn vermindert, is nog niet goed onderzocht. In elk geval voel je je rustiger en meer op je gemak. Een paar ontspanningstips.

Yoga, relaxatie en geleide verbeelding

Bij deze technieken doe je oefeningen om je ademhaling rustig te maken en je spieren te ontspannen. Of om je aandacht te richten op dingen die je rustig en ontspannen maken. Door je te ontspannen voel je je prettiger en minder angstig. Dat helpt je om beter met de pijn om te gaan.

Massage

Massage kan helpen je spieren te ontspannen. Daardoor voel je je meestal ook rustiger. Het leidt je af van de pijn en voorkomt verkramping. Iedereen kan met wat aanwijzingen snel leren masseren. Sommige vrouwen willen graag dat iemand met twee vuisten constant tegen hun onderrug drukt. Andere vrouwen willen liever dat iemand hun bovenbenen masseert. Probeer uit wat je wel en niet fijn vindt. Misschien mag er wel helemaal niemand aan je komen en wil je liever met rust gelaten worden. Laat dat dan ook weten!

Aromatherapie en muziek

Sommige vrouwen vinden het prettig om geurkaarsen neer te zetten of om geurolie te gebruiken. Anderen vinden het prettig om naar muziek te luisteren of naar andere rustgevende geluiden. Ook hier geldt: doe het als jij je er comfortabel bij voelt. Als je bevalt in het ziekenhuis kun je gerust muziek, geurolie of lampjes meenemen. Kaarsen zijn helaas niet toegestaan, maar neem mee waar jij je prettig en ontspannen bij voelt!