Laten we samenwerken – #calltheteam

dinsdag, 12 april 2022

Sinds het voorgenomen besluit van minister Kuipers is er veel aandacht voor integrale bekostiging in de geboortezorg. Deze beslissing roept namelijk bij veel verloskundigen vragen op, en dat zorgt voor tegenstand.

In onze regio werken we al lange tijd met een integrale bekostiging. Als zorgverleners in de IJmond regiokunnen wij ons niet vinden in de zorgen en de tegenstand van de verontruste verloskundigen, die bang zijn voor een monopolie van de ziekenhuizen. We ervaren juist dat integrale bekostiging gaat over goede samenwerking. Zwangere vrouwen moeten ervan op aan kunnen dat er goed wordt samengewerkt door verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgsters. In onze regio zien we dat meer vrouwen door de verloskundige begeleid worden en van onze zwangeren horen we dat er binnen de Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) geen sprake is van het verlies van keuzevrijheid. De moeders hebben tijdens hun bevalling juist de vrijheid en ondersteuning ervaren in de keuze die zij wilden maken. We zijn als IGO’s ontzettend trots op de goedlopende samenwerking tussen alle geboortezorgpartijen die we hebben kunnen realiseren

Wil je meer weten over hoe wij integrale samenwerking en bekostiging ervaren, dan verwijzen we je naar de volgende informatie:

Politiek en het veld:

Achtergrondinformatie in de media:

  • Een artikel in Trouw: ‘Vrouwen onnodig bang gemaakt dat de thuisbevalling zou verdwijnen’.
  • Een opiniestuk in Trouw geschreven door drie verloskundigen werkzaam binnen een IGO. ‘Die typisch Nederlandse geboortezorg staat helemaal niet onder druk’
  • Een artikel in Zorgvisie: ‘Integrale bekostiging geboortezorg werkt, dat laten IGO’s zien’.
  • De interviews in het radioprogramma Dit is de Dag met NVOG-voorzitter Astrid Vollebregt en Carola Groenen van de KNOV. Dit is de Dag.
  • Uitleg van verloskundige Monique Klerkx in radioprogramma spraakmakers op Radio 1 (start om 11:05)

Achtergrondinformatie eerder gepubliceerd: