Onze kijk op keuzevrijheid en eerstelijns geboortezorg

woensdag, 19 januari 2022

Vanuit IJmond Geboortezorg delen we graag onze kijk op keuzevrijheid en eerstelijns geboortezorg naar aanleiding van de petitie noodalarm geboortezorg.

– Binnen onze regio is de pilot voor de integrale bekostiging al bijna 5 jaar een feit. De cliënttevredenheid is zeer hoog. Cliënten geven de zorgverleners van IJmond Geboortezorg een dikke 9,2 voor de geboden zorgverlening. (bron: evaluatie zorgverlening 2020)  De samenwerking tussen alle zorgverleners (eerstelijns verloskundigen, klinisch verloskundigen, gynaecologen, echoscopisten, kraamverzorgenden, kinderartsen) is heel goed.

– De keuzevrijheid verandert niet met integrale bekostiging, je kunt als cliënt nog steeds je eigen verloskundige zoeken, de plek van de bevalling (thuis of ziekenhuis) en kraamzorgorganisatie kiezen.

– Door de pilot integrale bekostiging verschuift er steeds meer zorg van het ziekenhuis naar de verloskundigenpraktijken. Dit betekent juist extra werk en geen ondergang van de eerstelijns verloskundigen.

– Continuïteit van zorg is hierdoor des te meer van toepassing. Zo begeleiden de eerstelijns verloskundigen in onze regio bevallingen met een medische indicatie in samenspraak met de verloskundige uit het ziekenhuis.

– Innovaties in de geboortezorg worden sneller doorgevoerd door de integrale samenwerking tussen de verloskundige, kraamzorg en het ziekenhuis. Dit leidt onder meer tot meer zorg dicht bij huis, zoals het maken van een CTG bij de zwangere thuis in plaats van in het ziekenhuis. Laagdrempelige, persoonlijke zorg vanuit de eerste lijn, die ook leidt tot hoge tevredenheid bij cliënten en bovendien tot een kostenbesparing.

– Cliënten worden gevraagd hun ervaringen en meningen over de ontvangen zorg te delen in het evaluatieformulier/cliënttevredenheidsonderzoek. Naar aanleiding van de antwoorden wordt de zorg waar nodig verbeterd.

Wist je dat onze cliënttevredenheid nog jaarlijks stijgt en dat 9 op 10 vrouwen de gekregen zorg in onze regio zou aanbevelen aan een vriendin, buurvrouw, zus etc.? De eerstelijns verloskundigenpraktijken zijn dé belangrijke schakel om de kwaliteit geboortezorg in stand te houden en is binnen de integrale bekostiging onmisbaar!

Wij zijn trots dat hier de integrale bekostiging al een feit is en hierdoor verdergaande zorg door de verloskundigen mogelijk is. Integrale bekostiging functioneert in onze regio als aanvulling op de huidige bekostiging waarmee ook verloskundigenpraktijken die niet in een IGO samenwerken, door kunnen gaan zoals zij dat doen en willen.

Het zou zonde zijn als de integrale bekostiging verloren gaat indien de petitie noodalarm gehoord wordt.

Kortom: binnen IJmond Geboortezorg vindt samenwerking plaats op gelijkwaardig niveau waarbij alle geboortezorgverleners met de neus dezelfde kant op kijken en de cliënt centraal stellen.

Heb je vragen hierover, mail ons gerust: info@ijmondgeboortezorg.nl