Dit kun je zelf al vóór de bevalling doen

Home » Pijnverzachting en omgaan met pijn » Dit kun je zelf al vóór de bevalling doen

Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je goed weet wat er gaat gebeuren en wat je zelf allemaal kunt doen. Dan heb je meer controle, en daarmee meer vertrouwen dat je de bevalling aankunt. Bovendien kun je je dan straks beter ontspannen.

Zoek informatie

Lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen. Zoek naar betrouwbare informatie op internet. Stel vragen aan je verloskundige. Je kunt ook een zwangerschapscursus volgen om alvast te oefenen met ademhalingstechnieken. En je kunt naar een voorlichtings- en informatiebijeenkomst over zwangerschap en geboorte gaan.

Regel dat er straks iemand bij je is om je te steunen

Goede ondersteuning kan je helpen om beter om te gaan met de pijn. Daarom is het heel belangrijk om goed na te denken over wie jij straks bij je bevalling wilt hebben. Bespreek het alvast met je verloskundige of gynaecoloog. Alleen je partner, of (ook) je zus, een vriendin, je moeder: het kan allemaal. Net wat je zelf het fijnst vindt.
Kies voor iemand waarbij je je niet ‘groot’ hoeft te houden. Waarbij je je op je gemak voelt. En vertel ook deze steun en toeverlaat nu alvast wat je wensen zijn. Dan kun je straks al je aandacht richten op het opvangen van de weeën. Natuurlijk ondersteunt ook je verloskundige je tijdens de bevalling.

Rust goed uit

Probeer uitgerust aan de bevalling te beginnen. Rust in de laatste weken van je zwangerschap goed uit en ruim tijd in voor jezelf. Als je uitgerust bent, kun je beter tegen pijn.

Geef alvast aan wat je wilt

Weet jij al wat je wilt doen om straks met de pijn om te gaan? Leg dan jouw persoonlijke voorkeuren vast, bijvoorbeeld in een ‘geboorteplan’. Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Praat er dan over met je verloskundige of gynaecoloog.

Wat kan je verloskundige voor je doen?

Zoals je hebt gelezen zijn er allerlei manieren om beter om te gaan met pijn tijdens de bevalling. En er zijn methoden die ervoor zorgen dat je minder pijn hebt. Bedenk wat het beste bij jou past. Bespreek het ook met je partner en je verloskundige.

Voorbereiden op de bevalling

Je verloskundige doet er alles aan om je goed voor te bereiden op de bevalling en om die zo prettig mogelijk te laten verlopen. Vertel haar dus vooral wat je wensen zijn én waar je je zorgen over maakt. Zij geeft je tips om je voor te bereiden op de bevalling. Zodat je met vertrouwen aan de bevalling begint.

Veilig door de bevalling

Je verloskundige is medisch geschoold en houdt steeds goed in de gaten hoe het met jou en je baby gaat. Je bent dus in goede handen. Tijdens de bevalling begeleidt en ondersteunt zij je thuis of in het ziekenhuis, in samenwerking met een kraamverzorgende of verpleegkundige. Ze houdt rekening met wat jij wilt en vraagt je regelmatig hoe het gaat. Ook moedigt ze je aan en geeft ze jou en je partner aanwijzingen om de weeën goed op te vangen. Ze vertelt hoever je bent en hoe het verdere verloop zal zijn. Bij haar kunnen jullie al je vragen, zorgen en wensen kwijt.

Pijnbestrijding regelen

Vaak weet je niet van tevoren of je pijnbestrijding nodig hebt. Weet je dat wel al, bespreek het dan met je verloskundige. Als je thuis bevalt, kan tijdens de bevalling pas blijken dat je toch medicijnen tegen de pijn wilt of dat je verloskundige dat beter voor je vindt. Uiteraard bespreekt zij dit met je.
Samen met jou bepaalt zij wat het beste moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Meestal gaat je verloskundige dan met je mee. Soms draagt zij in het ziekenhuis de zorg over aan de gynaecoloog of de verloskundige daar. Zij blijft dan soms bij je tot je bevallen bent.

Nog vragen?

Stel ze aan je verloskundige of gynaecoloog. Die kan je alles vertellen over het verzachten van de pijn, over pijnbehandelingen met en zonder medicijnen en over de voor- en nadelen daarvan.

Ze helpt je te vertrouwen in jezelf! Ze is er voor jou.