Cliënt / Patiënt tevredenheidsonderzoek (evaluatieonderzoek)

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd ben je begeleid door zorgverleners van IJmond Geboortezorg (de verloskundigen, gynaecologen en verloskundigen van het Rode Kruis Ziekenhuis, kraamverzorgenden en echoscopisten). Zij doen er alles aan om dit zo goed mogelijk te doen en jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd zo optimaal te laten verlopen.

Graag horen we achteraf van jou hoe je onze zorg hebt ervaren. Wat vind je van de zorg die je hebt ontvangen? Bieden wij wat jij nodig hebt en belangrijk vindt?

Hoe worden de clientervaringen gemeten?

Landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren, ervaringen van cliënten meten. Alle geboortezorgorganisaties gebruiken hiervoor dezelfde vragenlijst, namelijk de PREM Geboortezorg, die ze samen hebben ontwikkeld. PREM staat voor Patiënt Reported Experience Measure, oftewel patiëntervaringen. 

Elke kraamvrouw krijgt deze vragenlijst aangeboden. Het is een korte vragenlijst met 14 vragen over wat belangrijk is voor jou als kraamvrouw en zinvol voor de zorgverlener. We stellen vragen over de ervaringen met de zorg, voor elk van de organisaties waarvan door jou zorg is ontvangen: de verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis en de kraamzorgorganisatie. Je beantwoordt de vragen op een eenvoudige 10 puntschaal met smileys. Tot slot vragen we naar verbeterpunten en complimenten. Daarnaast bevat de vragenlijst een aantal achtergrondvragen zoals geslacht, leeftijd, plaats van bevallig etc.

Hoe werkt het meten van cliëntervaringen met de PREM geboortezorg?
  • De verloskundige (meestal) informeert jou over de PREM en dat jouw e-mailadres hiervoor wordt gebruikt.
  • De verloskundige geeft jouw e-mailadres door als je bent bevallen. Jouw naam of andere gegevens worden niet doorgegeven.
  • Je ontvangt vervolgens automatisch een e-mail van Mediquest met uitleg en een link naar de PREM vragenlijst. Deze mail moet tussen de 2 en 8 weken na de bevalling in jouw digitale brievenbus binnenkomen.
Wat gebeurt er met de resultaten?

De ingevulde PREM vragenlijsten worden door verschillende partijen gebruikt:

  • De organisaties van wie je zorg hebt ontvangen, zoals de verloskundige, het ziekenhuis en de kraamzorgorganisatie, ontvangen de landelijke uitkomsten en de uitkomsten van hun eigen metingen. Deze data zijn altijd anoniem. Zij kunnen deze uitkomsten gebruiken om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. Door het invullen van de PREM vragenlijst draag jij bij aan de kwaliteit van de organisatie waar jij geboortezorg van hebt gekregen.
  • Alle ingevulde PREM vragenlijsten worden op een veilige manier verzameld door een onafhankelijk onderzoeksbureau (Perined). Zij deelt vervolgens anonieme uitkomsten met verschillende landelijke partijen die de data bijvoorbeeld gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg. Ook deelt het onafhankelijke onderzoeksbureau de anonieme data met de landelijke openbare database. De antwoorden op de open vragen worden niet gedeeld met de landelijke openbare database.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Vragen en antwoorden

Waarvoor worden de gegevens gebruikt?
De gegevens worden gebruikt om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. We nodigen je daarom uit om zoveel mogelijk je ervaringen te delen.

Hoeveel tijd kost het invullen van de vragenlijst?
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.

Kan iedereen de antwoorden die ik invul lezen?
De antwoorden die jij geeft, worden anoniem verwerkt. We kunnen niet zien wie welk antwoord heeft gegeven.

Ik ben in een ander ziekenhuis bevallen dan het Rode Kruis Ziekenhuis. Kan ik de vragenlijst dan ook invullen?
Ook als je in een ander ziekenhuis bevallen bent, willen we graag dat je de vragenlijst invult.

Ik heb alleen zorg van mijn verloskundige en de kraamzorg gehad en ben thuis bevallen. Kan ik de vragenlijst dan ook invullen?
Jazeker! We horen dan ook graag wat je ervaringen zijn.

Wat gebeurt er met mijn mailadres nadat ik de link naar de vragenlijst heb ontvangen?
De verloskundige stuurt jouw e-mailadres beveiligd door. Van Mediquest, een onafhankelijk onderzoeksbureau, ontvang je vervolgens een e-mail met een link naar de vragenlijst. Als je de vragenlijst niet invult, ontvang je twee weken later automatisch een herinnering. Na deze herinnering wordt jouw e-mailadres automatisch verwijderd uit de database van Mediquest.