Geboorteplan

Elke bevalling is uniek

De organisatie IJmond Geboortezorg, waaraan o.a. verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen deelnemen, heeft een voorbeeld opgesteld voor een geboorteplan. Het opstellen van dit plan is een goede voorbereiding op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jij/ jullie belangrijk vinden.

Het geboorteplan bespreek je in de zwangerschap samen met je verloskundige of als je onder zorg bent in het ziekenhuis, met de klinisch verloskundige of gynaecoloog. Elke bevalling is uniek, ook voor ons als zorgverleners, samen bespreken we dus graag vooraf jouw verwachtingen/ wensen rondom de bevalling.

Geboorteplan invullen

Lees voordat je het geboorteplan invult eerst de folders die je rond de 32e week van je zwangerschap van ons krijgt als voorbereiding op de bevalling. Of bekijk ze hier op de site. Bekijk ook de voorlichtingfilms. Praat er samen over en vul jullie geboorteplan in.
Je verstuurt het plan met ‘Formulier versturen’ button naar de praktijk waar je onder controle bent. Je ontvangt zelf een kopie van het geboorteplan in je mail.
Dit geboorteplan nemen wij rond de 35e/36e week van je zwangerschap met jullie door. We plannen daar extra tijd voor in tijdens het spreekuur. 

Bevallen met de verloskundige

Ben je onder controle bij een verloskundige praktijk en heb je tot nu toe geen medische reden om in het ziekenhuis te moeten bevallen, dan mag je kiezen of je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevalt. We vinden het belangrijk dat je samen met je partner kiest voor een plek waar jij je veilig en vertrouwd voelt.

Bevallen met een medische indicatie in het ziekenhuis

Ben je onder zorg van de gynaecoloog dan beval je in het ziekenhuis op medische indicatie. In principe begeleidt de klinisch verloskundige jouw bevalling. Zij begeleidt de bevalling onder supervisie van de gynaecoloog en beoordeelt wanneer de gynaecoloog nodig is bij de bevalling. Als de bevalling zonder complicaties verloopt, zie je geen gynaecoloog tijdens de bevalling.

De (klinisch) verloskundige/ gynaecoloog zal alles in overleg met jou doen. Wanneer zich complicaties voordoen tijdens de bevalling kan het zijn dat er geen uitgebreid overleg meer mogelijk is. Soms moet er gelijk gehandeld worden in het belang van het jou of jullie kind. Achteraf wordt dit altijd met jou nabesproken.

[contact-form-7 id="2183" title="Mijn geboorteplan"]