Lustrumsymposium IJmond Geboortezorg 22 september

woensdag, 3 augustus 2022

5 jaar samenwerken in geboortezorg
Vijf jaar geleden werd het officieel: in de IJmond regio werkten we voortaan samen in een integrale geboortezorg organisatie (IGO).
En wat hebben we in de tussentijd veel bereikt met alle verloskundigen, gynaecologen, echoscopisten, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en lactatiekundigen. Denk maar aan alle kwaliteitsverbeteringsprojecten… teveel om op te noemen; de ‘kansrijke start’ acties; het autonomiesymposium. En dat allemaal naast de zorg voor de (aanstaande) moeders en kinderen.

Kortom… alle reden voor een feestje.
Om deze samenwerking en de resultaten te vieren nodigen we je uit voor het lustrum symposium met muziek, keynote speaker, diverse workshops, PUB-Quiz, lekker eten en bijkletsen. Zie het programma hieronder.

Programma:
(tijden onder voorbehoud)

16.00 uur Ontvangst met koffie & thee

16.30 uur De kracht van verbinding in de zorg voor vrouwen (Mirjam Kaijer)
De geboortezorg is bij uitstek de plek waar de zorg voor de vrouw (en haar kind) centraal staat. Hoe kunnen we door samenwerking en verbinding de zorg voor vrouwen verbeteren? Wat is de kracht van deze verbinding? Mirjam Kaijer is journalist, columnist, oud-verpleegkundige en studeerde Maatschappelijke Gezondheidszorg. En ze heeft een missie: de zorg voor vrouwen verbeteren. In haar talk neemt ze ons mee in haar zoektocht van verkeerde diagnose, bureaucratie en hiaten in ons zorgsysteem en pleit zij voor persoonlijke geneeskunde en voor beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg. Over dit onderwerp deed zij onderzoek en schreef vorig jaar het boek ‘Ik ben geen man!” Samen met pianist Erik Lensink brengt ze het thema op een verrassende manier onder de aandacht. 

17.00 uur Workshop ronde 1

1. Introductie Dunstan Babytaal (Bregje Hamelynck)
Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Dunstan Babytaal is ontstaan in Australië en in 2011 heeft Bregje Hamelynck de methode naar Nederland gehaald. Inmiddels zijn er diverse cursussen voor ouders en zorgverleners om de taal van baby’s beter te begrijpen en de behoeften in een vroeg stadium te herkennen. Tijdens de workshop geeft Bregje een introductie op deze Babytaal. Je leert zelf in de workshop één van de geluidjes herkennen zodat je direct zelf kan ondervinden hoe duidelijk de geluiden hoorbaar zijn.

2. Moederkind-binding; impact op de ontwikkeling van het kind; een uitdaging voor de geboortezorg (Elke Slagt-Tichelman)
Er zijn veel factoren van invloed op de moederkind-binding. Als professional komen we hier veel mee in aanraking zonder het bewust te weten. Tijdens deze workshop vertelt Elke Slagt-Tichelman meer over moederkind-binding, de impact van moeder-kindbinding en welke factoren van invloed zijn. Hierna inventariseren we wat we als zorgverleners al doen in de zwangerschap, tijdens en na de geboorte op het gebied van moeder-kindbinding. In de workshop reflecteren we daarop oog hebbend voor de effectiviteit. Ook verkennen we de kansen die er zijn om de moederkind-binding te optimaliseren in je eigen werk.  Elke is verloskundige, docent verloskunde Hogeschool Rotterdam en onderzoeker bij KenniscentrumZorginnovatie. Zij is in 2020 gepromoveerd op het onderwerp moederkind-binding. Een van haar conclusies was het grote belang van de binding voor de latere sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Met name de kraamtijd is een uitdagende periode om sterke basis te bouwen.

3. Samenwerking in netwerkzorg; geen woorden maar waarden (Nick Zonneveld en Sandra Dahmen)
Om  goed  aan  te sluiten  bij de veranderende behoeften van cliënten, is zorg  en  ondersteuning nodig die verder reikt dan individuele professionals en organisaties kunnen bieden. Goede samenwerking om de juiste zorg op de juiste plek te bieden is daarbij belangrijk en wordt steeds vaker in een zorgnetwerk georganiseerd. Ook IJmond Geboortezorg is zo’n zorgnetwerk. Nick Zonneveld heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de samenwerking binnen onze IGO. Hij keek daarbij vooral naar de rol van ‘zachtere’, minder zichtbare dingen, zoals onderliggende waarden zoals onderliggende waarden en mogelijke spanningen hiertussen. Het doel was kennis te ontwikkelen waarmee we samenwerking in integrale zorgnetwerken beter kunnen begrijpen. Samen met collega Sandra Dahmen verzorgt hij een interactieve workshop waarin vragen naar voren komen als: Waarom is ‘samen sturen’ in netwerken zo belangrijk, maar ook zo ingewikkeld? Wat zijn dilemma’s waar je tegenaan loopt? En hoe spelen waarden hier een rol bij?

4. Werkgeluk; waar word jij blij van in je werk? (Nelleke Gosker)
Werkgeluk hangt samen met verschillende dingen: hoe je je fysiek voelt, collegialiteit, waardering en vertrouwen, goede prestaties, groei, werken met hart en ziel en van betekenis zijn. Samen met Nelleke Gosker (verloskundige) van Buurvrouw en Buurvrouw gaan we verkennen wat werkgeluk voor jou persoonlijk betekent. Waar word je blij van in je werk, wat zijn je drijfveren, wat geeft energie en waar wil je misschien wel meer van? In de dagelijkse praktijk hebben we het vaak over dingen die minder goed gaan. In deze workshop ligt de nadruk op wat jou juist blij maakt en energie geeft in je werk. Door de verhalen hierover met elkaar te delen snap je elkaar beter, want wat jij leuk vindt, is voor een ander misschien wel helemaal niet leuk. Een interactieve workshop met veel herkenning en nieuwe inzichten. En mogelijk inspireert deze korte workshop je wel om te gaan werken aan je eigen Werkgeluk. 

18.00 uur Einde ronde 1

18.15 uur Workshop ronde 2 (Zie workshops ronde 1)

19.15 uur Einde ronde 2

19.30 uur Diner met PUB-Quiz

21.00 uur Prijsuitreiking PUB-Quiz

21.30 uur Afsluiting

 

Praktische informatie:
Datum:           donderdag 22 september
Tijd:                 van 16.00 – 21.30 uur
Locatie:           Kennemertheater, Kerkplein 1 in Beverwijk
Aanmelden:   voor 15 september via bovenstaande aanmeldknop
Accreditatie:  wordt aangevraagd bij KCKZ, KNOV, KNMG-GAIA (NVOG), V&VN