Samenwerking in de partuspool

vrijdag, 1 juli 2022

Voor het assisteren bij thuisbevallingen en opvangen, staan kraamverzorgenden op wacht. Omdat de teams klein zijn en niet iedereen naar een thuisbevalling kan, werden er veel wachtdiensten gedraaid. De kraamverzorgenden ervaren dit als belastend, omdat de wachtdiensten na een werkdag gedraaid worden. ’s Nachts je bed uit en ’s morgens weer in je gezin werken, voelt soms als zwaar.

Beide kraamzorgorganisaties waren op zoek naar een oplossing. Zowel voor de Kraamvogel als voor RKZ Kraamzorg stond er iemand op wacht in hetzelfde werkgebied, dat zou toch anders moeten kunnen. En dat kan! Vanaf 1 mei 2021 werken beide organisaties samen en doen om de week dienst in het werkgebied tussen 16.00 en 8.00 uur. Eerst in een pilot die vervolgens is geëvalueerd. De belasting voor de kraamverzorgenden is verminderd, van cliënten zijn alleen maar positieve geluiden ontvangen en de eerstelijns verloskundigen waarderen de partuspool met een 8,8!

Het tekort aan kraamverzorgenden vraagt creatieve initiatieven en dit is een goed voorbeeld. Ondertussen werken we ook op andere vlakken meer samen en kunnen we ook een beroep doen op elkaar bij drukte.
Wat er aan komt is een hele drukke zomer, met een recordaantal inschrijvingen in juli voor RKZ Kraamzorg. Ook dan zullen we met elkaar het beste ervan moeten maken, met de noodzakelijke zorg voor de kraamvrouw als uitgangspunt. Kijken waar minder zorg voldoende is en waar extra noodzakelijk is. Begrip voor elkaar, zal ons ook deze komende periode weer door helpen. En de partuspool gaat ons daar in ieder geval mee helpen!