Kansrijke Start

donderdag, 24 maart 2022

Verbinding, samenwerken, kansrijk, inspiratie… 
zomaar een paar woorden die genoemd werden als afsluiting van de thema-avond op 26 januari.
We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waarin zorgverleners van IJmond Geboortezorg kennis gemaakt hebben met professionals van de verschillende Sociale Teams en de gemeenten. We hebben veel informatie met elkaar uitgewisseld over alle uitdagingen en kansen voor sociale ondersteuning aan (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare situatie. Er kwamen vragen naar voren als ‘wat kunnen we waar vinden?’ en ‘wat zijn de verschillen per gemeente?’ en ‘is er ook iets voor deze specifieke vrouw?’ Vragen waar tijdens de bijeenkomst niet zomaar een antwoord op was te formuleren. Maar “we hebben nu Rigtje Damstra, onze nieuwe Coördinator Sociale Verloskunde”, vatte Ruth, die de avond begeleidde, samen.

Rigtje Damstra, coördinator sociale verloskunde
De meeste hebben waarschijnlijk al kennis gemaakt met Rigtje. Ze gaat het komende jaar aan de slag als verbindende schakel tussen verloskundigen en het sociale domein. Cliënten die wel wat extra hulp kunnen gebruiken, krijgen via de (klinisch) verloskundigen de handreiking om in gesprek te gaan met Rigtje. De antwoorden op meerdere vragen uit de R4U die tijdens de intake doorgenomen wordt, kunnen aanleiding zijn om de cliënt kennis te laten maken met Rigtje. Om cliënten op een laagdrempelige manier alvast aan Rigtje voor te stellen, hebben we een filmpje van 30 seconden gemaakt waarin zij zich voorstelt. Er komen filmpjes beschikbaar met Engelse, Arabische, Turkse en Poolse ondertiteling. Benieuwd naar het filmpje? Hier vind je alvast een sneak preview. 
Half april ontvangen alle verloskundigenpraktijken, de poli en de kraamzorg een bericht met de linkjes naar alle filmpjes.

Vergoeding eigen bijdrage kraamzorg
Het was een hele puzzel om een goed proces voor het vergoeden van de eigen bijdrage voor kraamzorg te organiseren. Maar samen met Rina is de werkgroep tot een werkwijze gekomen die binnenkort uitgerold gaat worden. Cliënten die wel wat extra hulp kunnen gebruiken, maar waarschijnlijk geen kraamzorg gaan aanvragen vanwege de kosten van de eigen bijdrage, kunnen in aanmerking komen voor deze vergoeding. Ook hierover ontvangen alle verloskundigenpraktijken, de poli en de kraamzorg half april bericht met een proces-stroomschema en een instructie. Er is ook een uitleg voor cliënten in de maak, zodat je de informatie op een toegankelijke manier (in de vorm van een brief) aan hen uit kunt leggen.

Mocht je meer willen weten over Kansrijke Start neem dan contact op met info@ijmondgeboortezorg.nl.