Cordring binnenkort beschikbaar in het RKZ

donderdag, 28 oktober 2021

De cordring is een klein ringetje waarmee de navelstreng afgebonden kan worden. Steeds vaker verzoeken ouders een cordring te gebruiken voor het afnavelen in plaats van de traditionele navelklem. De eerstelijns verloskundigen binnen de IGO hebben al ervaring met het plaatsen van de cordring. De ring wordt om de navelstreng geschoven, zodat deze afgekneld wordt. Het ringetje is een stuk kleiner dan een klem, kan nergens achter blijven haken of de huid irriteren en biedt daarmee naar verwachting een kindvriendelijk alternatief. 

Het Cordring-protocol en de werkinstructie binnen de IGO is recent opgesteld. In het RKZ zijn de cordrings besteld en beschikbaar. Hiermee kunnen we binnen de hele IGO de cordring als alternatief voor de navelklem gaan aanbieden vanaf november. Belangrijk is ouders te begeleiden over het gebruik van de cordring in plaats van de navelklem. Gedegen wetenschappelijk onderzoek over de effectiviteit van de cordring in het afknellen van de navelstrengvaten ontbreekt, daarentegen is voor het gebruik van een navelklem als veilig middel wel overtuigend wetenschappelijk bewijs. De weinige literatuur die wel beschikbaar is over het gebruik van de cordring schetst dat de cordring naar verwachting veilig en effectief is om te gebruiken. Dit dient meegenomen te worden in de informatieverstrekking richting ouders. Het protocol en de werkinstructie “Cordring” vind je op Zenya. Zohra Hamchout en Hilde Gruis zijn aanspreekpunt voor vragen over het protocol of het gebruik van de cordring.