Eerste ervaringen met bevallen in bad in het RKZ – interview met Francine Lodewijks

woensdag, 27 oktober 2021

Sinds eind augustus 2021 kunnen vrouwen ook in bad bevallen in het RKZ. Bij een thuisbevalling was dat al mogelijk. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Francine Lodewijks, klinisch verloskundige in het RKZ, is geïnterviewd voor het huis-aan-huisblad Voor U, voor de nieuwsbrief krijgen we alvast een voorproefje van het interview.
Francine vindt de badbevalling een aanvulling voor het ziekenhuis: ‘Het is mooi dat we dit kunnen faciliteren voor vrouwen die graag in bad willen bevallen.’   

Ontspanning door warm water  
‘De meeste zwangeren geven in de zwangerschap aan dat ze willen bevallen zonder pijnmedicatie. Omdat het warme water van het bad ontspannend werkt, is medicatie minder vaak nodig’, legt Francine uit. We zijn binnen IJmond Geboortezorg voorstander van bewegen tijdens je bevalling. Lopen, onder de douche gaan, op een skippybal zitten. Dat helpt om de weeën beter op te vangen en de bevalling soepeler te laten verlopen. Met het bad in het RKZ voegen we een extra optie toe aan de mogelijkheden die er al zijn. Bevallen in bad is mogelijk voor vrouwen die poliklinisch in het RKZ bevallen en voor vrouwen met een medische indicatie. Als het nodig is kan er in bad ook een draadloze CTG worden gemaakt.  

Enthousiaste zorgverleners  
Voor de zorgverleners op de afdeling Verloskunde waren badbevallingen nieuw. ‘We hebben scholing gehad van verloskundigen uit de eerste lijn die hier wel al bekend mee waren. We kunnen in het water iets minder goed zien hoe het kindje geboren wordt en doordat het bad laag is moeten we inventief zijn over onze eigen houding. Dat zorgde in het begin voor wat terughoudendheid bij sommigen. Maar iedereen die een badbevalling heeft begeleid, is ontzettend enthousiast. “Het is zó mooi” zeggen ze dan’, vertelt Francine.   

De samenwerking met verloskundigen in de regio is ook hierin heel belangrijk, aldus Francine: ‘Zwangere vrouwen kunnen bij hun eigen verloskundige aangeven dat ze in bad willen bevallen. Tijdens zo’n gesprek moet meteen duidelijk worden wanneer in bad bevallen thuis of in het RKZ wel en niet kan. Die voorlichting kan je het beste al tijdens de zwangerschap geven. In het ziekenhuis kunnen we de verwachtingen niet meer managen. Dat lukt niet meer tijdens een bevalling.’ Zwangeren die met een medische indicatie in het RKZ onder controle zijn en in bad willen bevallen kunnen dit tijdens de zwangerschap met de klinisch verloskundige of gynaecoloog bespreken.  

Rol partner 
De partner heeft een belangrijke rol bij de badbevalling, namelijk het vullen, op temperatuur houden en weer leeghalen van het bad. Francine: ‘De meeste partners geven aan dat ze het wel een fijn klusje vinden. Veel van hen voelen zich tijdens de bevalling vaak machteloos, ze kunnen niet zoveel doen. Met het bad hebben ze een hele duidelijke taak en verantwoordelijkheid.’ 

Meer informatie over de badbevallingen in het RKZ? Klik hier!